Domácí víno může být kalné, takže může být zapotřebí vyjasnění. Bohužel si nikdy nemůžeme být zcela jisti, zda se zabýváme zákalem způsobeným pozitivně nabitými molekulami (např. Proteiny) nebo negativně nabitými (např. Polyfenoly) nebo jinými sloučeninami organického původu. Před použitím specifického čiřidla je vhodné vyzkoušet ho na malém vzorku vína (přibližně 1 l). Takto poznáme zda jsme si vybrali to správné činidlo. Proces vyjasnění obvykle trvá asi týden. Čištění neuspěcháte přehnaným množstvím činidla. Při příliš vysoké dávce se může objevit sekundární zákal nebo změníme barvu našeho vína.
Klarowin Turbo 2 je dvousložkový účinný a rychle působící prostředek k vyčeření kaše, vína a jiných alkoholů. Souprava se skládá ze složky A - kieselsolu (roztok oxidu křemičitého) negativně nabitého a ze složky B - pozitivně nabitého roztoku chitosanu, který má široký chelatační (čistící) účinek. Sráží tanidní zákal (-), proteiny (+) a kovové ionty (+).
Hlavní rysy:
• Hmotnost 65 g
• Při nastavení 25 l
• Rychlé čištění za 24 hodin
• Pro všechny typy nastavení
Používání:
Po fermentaci vypusťte tekutinu z kalu, důkladně odplynujte (přebytek CO2 by prodloužil dobu vyčerení). Přidejte složku A v množství úměrném množství vyčištěné kapaliny (obsah postačuje pro maximálně 25 l kapaliny). Potom jemně promíchejte po dobu asi 10 s a nechte stát 1 hodinu. Po této době přidejte složku B v množství úměrném množství kapaliny (obsah postačuje pro maximálně 25 l kapaliny). Jemně promíchejte po dobu asi 10 s. Nechejte působit asi 24 hodin. Potom vypusťte tekutinu ze sedimentu.
POZNÁMKA: Produkt může mírně změnit barvu vína.